Henk alleman

fotos en diversen 16 20141218 1495136269

foto: Henk Alleman in Marten Toonder Studio's

fotos en diversen 4 20141218 1931893167

Kunstschilder/illustrator Henk Alleman


Henk Alleman ging al jong schilderen en tekenen, evenals zijn oudere broer Han.
Vader Alleman had gewaarschuwd nooit kunstschilder te worden; dat betekende indertijd armoe. Om die reden besloot de jonge Henk Alleman illustrator te worden voor de Dag- en Weekbladpers. 
Hij tekende vele stripverhalen in oostindische inkt. Naast zijn baan als illustrator bleef hij het schilderen in olieverf. Dit is hij altijd blijven doen, ook naast zijn verdere succesvolle carriëre als handelsvertegenwoordiger.
Hij werkte allerlei ideeën in meerdere unieke en zelfbedachte nieuwe stijlen uit
Toen de gemeente Amsterdam zijn schilderkunst ontdekte, werd hem een tentoonstelling aangeboden in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam-Buitenveldert.
Het grote succes inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo'n 25 exposities volgden.
Op latere leeftijd heeft hij het wat rustiger aangepakt en werkte hij vrijwel uitsluitend nog in opdracht en culturele dienstverlening.
 
Zijn kunst omvat niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakt ook experimentele kunst, evenals door de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.
Op zijn exposities zijn af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schildersvereniging de 'Onafhankelijken'. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft worden deze niet overal getoond.
Een uitgebreide biografie is opgenomen in het Stripschrift numer 437 van maart 2014.
 
 

Tekenaar / illustrator

Veel jaren was Henk Alleman werkzaam als illustrator bij de dag- en weekbladenpers. Evenals Marten Toonder maakte hij zijn eerste debuut (als jeugdige tekenaar) bij uitgeverij 'De Nederlandse Rotogravure Maatschappij. In een persoonlijk gesprek in 1982 vertelde Marten Toonder (de beroemde tekenaar en schrijver van Olie B. Bommel en Tom Poes) aan Henk dat ook hij zijn eerste succes met zijn tekenwerk bij deze uitgeverij had geboekt. In de filmstudio van Marten heeft Alleman aan verschillende producties gewerkt, echter was hij een realistisch tekenaar en koos zijn eigen weg om als zelfstandig illustrator door het leven te gaan, zonder dat de vriendschap met Marten Toonder daardoor tot het verleden behoorde. Het eerste getekende verhaal van Henk was Morgan Bloomsbury - ridder zonder vrees. Het werd aangekocht door de Geillustreerde Pers en eveneens door uitgeverij de Vlijt in Antwerpen. Daarna volgden avonturenverhalen zoals 'De noodlottige reis van de Marie Felice, een geschiedenis die zich afspeelde op een viermaster clipperschip. Na de publicatie verzocht een persbureau in Kaapstad - Zuid Afrika, deze geïllustreerde stories aan te kopen, echter bleek dit een noodlottige ervaring te worden. Na toezending bleek dit persbureau een malafide bedijf te zijn. Van dat persbureau werd niets meer vernomen, het orginele tekenmateriaal moet als verloren worden beschouwd. Bij de ontwikkeling van de ruimtevaart in 1957 heeft Henk Alleman in samenwerking met het Swan Features Syndicate het verhaal ontworpen 'Operatie Burnout, met als ondertitel 'Op weg naar vreemde werelden'. Deze productie voorzag in een wetenschappelijke informatie, een science fiction van wat in de toekomst in het heelal was te verwachten. Ook gaf dit verhaal een indruk zoals de ontwikkeling zich in de evolutie theorie had voltrokken en zich kon afspelen op de planeet Venus. In 9 kranten in Europa werd via persbureaus deze geschiedenis gepubliceerd.

>> lees meer over de jonge jaren van Henk Alleman